Zła dieta przyczyną osłabienia, omdleń oraz niedożywien

Zła dieta przyczyną osłabienia, omdleń oraz niedożywien

Zła dieta przyczyną osłabienia, omdleń oraz niedożywienia
autorem artykułu jest Maria Zarzyńska


Omdlenieto przejściowa utrata przytomności spowodowana zmniejszeniem perfuzji mózgu ( przerwanie przepływu mózgowego na 6-8 s lub zmniejszenie ilości tlenu dostarczanego do mózgu o 20% wystarczy, aby wywołać utratę przytomności). Omdlenie ma gwałtowny początek, ustępuje zwykle samoistnie i szybko.

Stan przedomdleniowy to stan w którym chory czuje, że zaraz dojdzie do utraty przytomności. Objawy stanu przedomdleniowego mogą być nieswoiste (np.. zawroty głowy) i często są takie same jak objawy poprzedzające omdlenie.

Omdlenie należy odróżnić od innych stanów napadowych przebiegających z pełną lub częściową utratą przytomności.

Dieta z ograniczeniem kalorii może doprowadzić do niedoborów podstawowych składników odżywczych ( węglowodanów, tłuszczów, białek, witamin i pierwiastków śladowych) w konsekwencji do osłabienia organizmu i niekontrolowanych omdleń.

Zdrowy człowiek może bez większych zaburzeń przetrwać krótkotrwały brak pożywienia, nawet gdy potrzeby są większe niż zwykle. Utrata 40-50% masy ciała lub 40% białka ustroju nieodwracalnie prowadzi do śmierci. Czas przeżycia prawidłowo odżywionego człowieka podejmującego strajk głodowy wyniesie około 70 dni.

Zapobieganie zaburzeniom i leczenie zaburzeń stanu odżywienia jest ważnym elementem każdej terapii. Zasadnicze znaczenie ma wczesne rozpoznawanie chorych zagrożonych rozwojem niedożywienia jeszcze przed jego ujawnieniem się i rozpoczynanie odpowiedniego leczenia żywieniowego, aby nie dopuścić do pogłębienia się zaburzeń.


--


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Zobacz takze:
Jin i Jang a ludzkie ciało
Unia bez prędkości
Śmieszne wierszyki miłosne
Meble tapicerowane
Turystyka - praca w Anglii